Poziom 3: Lekcja 3
por. 紺
on'yomi:カン
kun'yomi:あま(い)あま(える)あま(やかす)うま(い)
pinyin: gān
甘い【あまい】słodki
甘える【あまえる】być rozpuszczonym
甘やかす【あまやかす】rozpuszczać (dziecko)
甘口【あまくち】[no] słodki (alkohol, wino)
甘味料【かんみりょう】słodzik
甘美【かんび】słodki
甘い【うまい】smaczny
【 甘い 】
チョコレートは甘い。
Czekolada jest słodka.
【 甘える 】
子供が母親に甘えている。
Matka rozpuszcza dzieci.
【 甘やかす 】
子供を甘やかすのは良くありません。
Rozpuszczanie dzieci nie jest dobre.
【 甘口 】
私は甘口の酒よりも、辛口の酒が好きです。
Wolę alkohole wytrawne od słodkich.
【 甘味料 】
このジュースは甘いですが、甘味料が入っているのでしょう。
Ten sok jest słodki, chyba zawiera słodzik.
【 甘美 】
クリームをなめると、甘美な味が口の中に広がった。
Kiedy polizałem loda, usta wypełnił mi słodki smak.
Pełny dostęp do zasobów portalu jest możliwy z sieci Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zalogowanie się do sieci uniwersyteckiej jest możliwe za pośrednictwem extranetu:
1. Otwórz w osobnym oknie stronę https://extranet.uj.edu.pl/
2. Zaloguj się do sieci
3. Przejdź na stronę https://extranet.uj.edu.pl/,DanaInfo=kanji-jigoku.uj.edu.pl,SSL,SSO=U+
Wybierz poziom Twojej znajomości kanji. Złożenia znaków będą filtrowane pod kątem tego, czy wchodzą w zakres obowiązującego materiału i czy wymagana jest ich czynna (pisanie) lub bierna (czytanie) znajomość.
Wpisz znak kanji
lub numer poziomu i lekcji