Poziom 3: Lekcja 7
on'yomi:トウズ
kun'yomi:まめ
pinyin: dòu
豆【まめ】fasola
コーヒー豆【コーヒーまめ】ziarna kawy
枝豆【えだまめ】edamame (solone ziarna soi serwowane w strąkach na ciepło jako zagryzka do piwa)
納豆【なっとう】natto (sfermentowane ziarna soi)
大豆【だいず】soja warzywna
【 豆 】
日本では節分の日に豆をまきます。
W Japonii w czasie święta Setsubun ludzie rzucają fasolą.
【 コーヒー豆 】
そのコーヒー豆はいい匂いがしますね。
Ziarna tej kawy dobrze pachną.
【 枝豆 】
私は枝豆が大好きです。
Uwielbiam edamame.
【 豆腐 】
昨日豆腐を一丁買いました。
Wczoraj kupiłem opakowanie tōfu.
【 大豆 】
しょうゆは大豆から作ります。
Sos sojowy jest produkowany z soi warzywnej.
【 小豆 】
ポーランドで小豆が買えますか。
Czy w Polsce można dostać fasolkę azuki?
Materiał z innych znaków
豆腐【とうふ】tofu

Pełny dostęp do zasobów portalu jest możliwy z sieci Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zalogowanie się do sieci uniwersyteckiej jest możliwe za pośrednictwem extranetu:
1. Otwórz w osobnym oknie stronę https://extranet.uj.edu.pl/
2. Zaloguj się do sieci
3. Przejdź na stronę https://extranet.uj.edu.pl/,DanaInfo=kanji-jigoku.uj.edu.pl,SSL,SSO=U+
Wybierz poziom Twojej znajomości kanji. Złożenia znaków będą filtrowane pod kątem tego, czy wchodzą w zakres obowiązującego materiału i czy wymagana jest ich czynna (pisanie) lub bierna (czytanie) znajomość.
Wpisz znak kanji
lub numer poziomu i lekcji