Poziom 1: Lekcja 7
on'yomi:ニク
pinyin: ròu
肉【にく】mięso
肉体【にくたい】ciało
鳥肉【とりにく】kurczak
牛肉【ぎゅうにく】wołowina
焼肉【やきにく】pieczone mięso
肉屋【にくや】sklep mięsny; rzeźnik
【 牛肉 】
インド人牛肉を食べません。
Hindusi nie jedzą wołowiny.
Materiał z innych znaków
朱肉【しゅにく】poduszka do pieczątek o kolorze cynobrowym
焼肉【やきにく】pieczone mięso; także: 焼き肉
牛肉【ぎゅうにく】wołowina
皮肉【ひにく】[na] ironiczny, sarkastyczny
筋肉【きんにく】mięsień
肉屋【にくや】rzeźnik
豚肉【ぶたにく】wieprzowina
馬肉【ばにく】konina
鯨肉【げいにく】mięso wieloryba
鶏肉【けいにく】kurczak (mięso)
鯨肉はおいしい。
Mięso wieloryba jest smaczne.
昨日マラソンを完走したが、今日は激しい筋肉痛に襲われている。
Wczoraj przebiegłam maraton i dzisiaj mam zakwasy.
イスラム教徒は豚肉を食べてはいけない。
Muzułmanom nie wolno jeść wieprzowiny.
あのすりは電車で自ら財布をやられてしまったのは皮肉だね。
Co za ironia, że ten kieszonkowiec dał się samemu obrobić z portfela w tramwaju.

Pełny dostęp do zasobów portalu jest możliwy z sieci Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zalogowanie się do sieci uniwersyteckiej jest możliwe za pośrednictwem extranetu:
1. Otwórz w osobnym oknie stronę https://extranet.uj.edu.pl/
2. Zaloguj się do sieci
3. Przejdź na stronę https://extranet.uj.edu.pl/,DanaInfo=kanji-jigoku.uj.edu.pl,SSL,SSO=U+
Wybierz poziom Twojej znajomości kanji. Złożenia znaków będą filtrowane pod kątem tego, czy wchodzą w zakres obowiązującego materiału i czy wymagana jest ich czynna (pisanie) lub bierna (czytanie) znajomość.
Wpisz znak kanji
lub numer poziomu i lekcji