Poziom 4: Lekcja 3
on'yomi:トウ
kun'yomi:ゆ
pinyin: tāng, shāng
湯【ゆ】wrzątek
湯元【ゆもと】gorące źródło
茶の湯【ちゃのゆ】ceremonia parzenia herbaty
湯気【ゆげ】para
湯飲み【ゆのみ】czarka, filiżanka; inna pisownia: 湯呑
熱湯【ねっとう】wrzątek, wrząca woda
湯治【とうじ】kąpiel (lecznicza)
【 熱湯 】
熱湯でやけどをしました。
Sparzyłem się wrzątkiem.
【 茶の湯 】
茶の湯の歴史は室町時代に遡る。
Historia ceremonii parzenia herbaty sięga wstecz okresu Muromachi.
【 湯気 】
炊飯器から湯気が立っています。
Z garnka na ryż wydobywa się para.
【 湯飲み 】
誕生日にきれいな湯飲みをもらった。
Dostałem na urodziny piękną czarkę na herbatę.

Pełny dostęp do zasobów portalu jest możliwy z sieci Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zalogowanie się do sieci uniwersyteckiej jest możliwe za pośrednictwem extranetu:
1. Otwórz w osobnym oknie stronę https://extranet.uj.edu.pl/
2. Zaloguj się do sieci
3. Przejdź na stronę https://extranet.uj.edu.pl/,DanaInfo=kanji-jigoku.uj.edu.pl,SSL,SSO=U+
Wybierz poziom Twojej znajomości kanji. Złożenia znaków będą filtrowane pod kątem tego, czy wchodzą w zakres obowiązującego materiału i czy wymagana jest ich czynna (pisanie) lub bierna (czytanie) znajomość.
Wpisz znak kanji
lub numer poziomu i lekcji