Poziom 6: Lekcja 1
on'yomi:ヨウ
kun'yomi:あ(げる)あ(がる)
pinyin: yáng
揚げる【あげる】wywiesić; smażyć, frytować
揚がる【あがる】usmażyć się; wznieść się; zejść na ląd
唐揚げ【からあげ】karaage (smażone kawałki kurczaka)
掲揚【けいよう】[suru] wywiesić (flagę)
荷揚げ【にあげ】rozładunek
抑揚【よくよう】intonacja
意気揚々【いきようよう】[to] triumfalnie
水揚げ【みずあげ】rozładunek (statku)
高揚【こうよう】[suru] podnieść (świadomość, morale)

Pełny dostęp do zasobów portalu jest możliwy z sieci Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zalogowanie się do sieci uniwersyteckiej jest możliwe za pośrednictwem extranetu:
1. Otwórz w osobnym oknie stronę https://extranet.uj.edu.pl/
2. Zaloguj się do sieci
3. Przejdź na stronę https://extranet.uj.edu.pl/,DanaInfo=kanji-jigoku.uj.edu.pl,SSL,SSO=U+
Wybierz poziom Twojej znajomości kanji. Złożenia znaków będą filtrowane pod kątem tego, czy wchodzą w zakres obowiązującego materiału i czy wymagana jest ich czynna (pisanie) lub bierna (czytanie) znajomość.
Wpisz znak kanji
lub numer poziomu i lekcji