Poziom 5: Lekcja 13
on'yomi:シャ
kun'yomi:に(る)に(える)に(やす)
pinyin: zhǔ
煮る【にる】gotować, dusić
煮える【にえる】być ugotowanym
煮やす【にやす】gotować; być rozdrażnionym, być zirytowanym
煮沸【しゃふつ】[suru] gotować, zagotować (narzędzia lekarskie)
煮沸消毒【しゃふつしょうどく】[suru] sterylizować (narzędzia medyczne)
Materiał z innych znaków
煮沸【しゃふつ】[suru] gotować, zagotować

Pełny dostęp do zasobów portalu jest możliwy z sieci Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zalogowanie się do sieci uniwersyteckiej jest możliwe za pośrednictwem extranetu:
1. Otwórz w osobnym oknie stronę https://extranet.uj.edu.pl/
2. Zaloguj się do sieci
3. Przejdź na stronę https://extranet.uj.edu.pl/,DanaInfo=kanji-jigoku.uj.edu.pl,SSL,SSO=U+
Wybierz poziom Twojej znajomości kanji. Złożenia znaków będą filtrowane pod kątem tego, czy wchodzą w zakres obowiązującego materiału i czy wymagana jest ich czynna (pisanie) lub bierna (czytanie) znajomość.
Wpisz znak kanji
lub numer poziomu i lekcji